Evelien is een autoriteit op het gebied van de Participatiewet. Ze is het brein achter de omgekeerde toets en de omgekeerde verordening, en vurig pleitbezorgster van kennis van de gedragspsychologie voor het maken van effectief beleid. In 2019 verscheen onder haar leiding het Dagboek van de omgekeerde ambtenaar, een visionaire publicatie over de ‘ideale’ ambtenaar. Evelien is een bevlogen trainer en schrijver, die regelmatig in vakmedia publiceert.
Maatwerk in het sociaal domein
Haar laatste uitgebreide publicatie is ‘Maatwerk in het sociaal domein’. Dit boek maakt duidelijk waarom maatwerk in de Wmo, de Jeugdzorg, de Participatiewet en de Wet schuldhulpverlening een proces is dat u op elke vraag moet toepassen, zelfs als u uitkomt op een standaardoplossing. Het gaat in op de theorie van de omgekeerde toets en geeft antwoord op prangende vragen uit de praktijk. Het boek biedt professionals in het sociaal domein concrete handvatten voor het toepassen van maatwerk met de omgekeerde toets.
Zeker als sprake is van huishoudens waar meer dan één probleem speelt, kunnen besluiten van de overheid ongewenste effecten hebben. De verschillende wetten pakken in samenhang anders uit dan voorzien en gewenst.
Uit het jaarverslag van de Nationale Ombudsman blijkt dat inwoners vooral verwachten dat de overheid eerlijk, simpel en begripvol is. Een overheid die zijn werk goed doet en mensen behoorlijk behandelt. Ik heb het verslag met interesse gelezen, met in mijn hoofd nog het gesprek dat ik in april had met Reinier Van Zutphen.
U heeft de afgelopen periode veel gehoord over mogelijke experimenten met het basisinkomen. Het jaar 2017 gaat voor het domein ‘Inkomen’ mogelijk de geschiedenis in als het jaar van het basisinkomen 2.0: het maatwerkinkomen. Het maatwerkinkomen wordt een vangnet met oog voor persoonlijke en maatschappelijke effecten. Voor de verre toekomst betekent dit mogelijk lagere uitvoeringslasten, minder oneigenlijk gebruik en vooral een mogelijkheid om armoede echt effectief te bestrijden.
Er is veel te doen om handhaving. Mensen zijn verontwaardigd dat ouders ten onrechte als fraudeurs worden aangemerkt, en spreken schande dat een vrouw bijstand terug moet betalen voor ontvangen boodschappen.