0

We weten natuurlijk dat de focus van alles en iedereen nu eerst op de gezondheid ligt. We weten ook dat digitaal werken – waar we nu op aangewezen zijn – een drempel is bij de toegang tot de schuldhulpverlening. En misschien is door de coronamaatregelen van de overheid de directe dreiging van een huisuitzetting of afsluiting ook weggevallen. Maar toch.
Van de periode vóór corona is bekend dat mensen het meest last van schaamte hebben om zich te melden bij de schuldhulpverlening. Deze schaamte over de beroerde financiële situatie wordt gevoed door het maatschappelijke beeld van ‘eigen schuld, dikke bult’ dat vastgekleefd zit aan het hebben van schulden. ‘Had je maar….’, want ‘Wie zijn kont brandt, moet op de blaren zitten.’ Dat beeld verandert nu, tijdens corona. Want dat er door de crisis sprake is van overmacht en pech is overduidelijk.
In de  Training armoede ontrafeld  van Stimulansz gebruiken we deze definitie van armoede: ‘door langdurig geldgebrek niet meer kunnen meedoen aan de maatstaven van de samenleving waarin je leeft’. Maar wat gebeurt er als nu de maatstaven van de samenleving veranderen? Door de pandemie hebben ineens veel meer mensen grote financiële zorgen en te weinig geld om rond te komen. Dat maakt het onderwerp ‘niet kunnen rondkomen’ ineens het gesprek van de dag. Iets waar iedereen zich wat bij kan voorstellen en wat geen taboe meer is.  En als (tijdelijk) geldgebrek geen taboe meer is, is er dan ook minder schaamte om voor je schulden uit te komen?
De overheid trekt alles uit de kast om te voorkomen dat grote groepen mensen financieel omvallen. Ze zal met de aangekondigde steunmaatregelen de ergste nood kunnen lenigen, maar veel mensen zullen een flinke financiële tik krijgen. En die mensen zullen zich straks gaan melden bij de gemeente en de schuldhulpverlening, vergezeld van een portie stress over onbetaalde rekeningen. Hoe je je als professional in deze betrekkelijke stilte voor de storm al kunt voorbereiden op de orkaan die gaat komen,  gaan we hier niet bespreken. Collega Marion Bijveld heeft daar een inspirerende  blog over geschreven.
Hopelijk zal schaamte mensen niet belemmeren om financiële problemen in een vroegtijdig stadium aan te pakken.

Wilt u ook meer grip op schuldhulpverlening?

Dat kan met onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Geselecteerd op basis van dit onderwerp