0
Training

Vreemdelingen en de Participatiewet

2 dagdelen
20 deelnemers
475,-

Wanneer mensen zonder Nederlandse nationaliteit een bijstandsaanvraag doen, is het vaak lastig om snel te bepalen of zij hiervoor in aanmerking komen. In deze training leert u alles over de verschillende praktijksituaties van (tijdelijke) immigranten en hun recht op bijstand.

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet wanneer een vreemdeling wel of geen recht op bijstand heeft
 • Het is u bekend op hoeveel bijstand er recht is en hoe dat bepaald kan worden
 • U kent de gevolgen die bijstandsverlening kan hebben voor het verblijfsrecht
 • U weet wat te doen als een verblijfsvergunning wordt ingetrokken

Voor wie

 • klantmanagers en consulenten inkomen
 • medewerkers bezwaar & beroep
 • kwaliteitsmedewerkers

Zo ziet de training eruit

In deze online training praten we u in twee ochtenden bij over vreemdelingen en de participatiewet

 • De eerste ochtend gaat over asielzoekers, statushouders, nareizigers en derdelanders.
 • De tweede ochtend gaat over EU-onderdanen.

Dit gaat u leren

Wanneer mensen zonder Nederlandse nationaliteit een bijstandsaanvraag doen, is het vaak lastig om snel te bepalen of zij hiervoor in aanmerking komen. Dit komt door de verschillende achtergronden en situaties van deze vreemdelingen. Daarnaast ontbreekt bij gemeenten vaak de noodzakelijke kennis over de Vreemdelingenwet in relatie tot de bijstand. Om als gemeente tijd en kosten te besparen, kunt u zich laten bijscholen door deel te nemen aan onze training.

In deze training leert u alles over de verschillende praktijksituaties van (tijdelijke) immigranten en hun recht op bijstand. U krijgt tal van praktische kennis en handige checklists aangereikt waarmee u direct aan de slag kunt. En we gaan in op de vraag wanneer u maatwerk kunt leveren en wanneer niet. Heeft u in of na de training nog een vraag over dit onderwerp, dan kunt u bij ons terecht.

 • Basis van de Vreemdelingenwet
 • Europese Verdragen
 • Kennis van de verschillende soorten vergunningen (asiel/regulier)
 • Kennis van de verschillende categorieën vreemdelingen (Statushouders/EU-onderdanen/Derdelanders/Hervestigers

 • Wanneer moet je contact opnemen met de IND?
 • Per wanneer moet je het recht op bijstand intrekken?
 • Verblijfsvergunning met terugwerkende kracht
 • Vreemdelingen die om medische redenen in Nederland willen blijven
 • Minderjarigen
 • Samenwonen met een vreemdeling

Trainer(s)

De training wordt gegeven door Participatiewet expert:

Hanneke Willemsen

Juridisch adviseur Participatiewet en Kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

06 12 28 63 58

Incompany

We bieden de training Vreemdelingen en de Participatiewet ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Ook tijdens de coronaperiode kunt u bij Stimulansz terecht voor opleidingen en trainingen. Lees hier hoe Stimulansz haar trainingen organiseert op een veilige en verantwoorde manier.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.