0
Workshop

Zomerschool – Inzicht in kosten beschermingsbewind

1,5 uur
45,- (ex. btw)

Inwoners kunnen voor de kosten van beschermingsbewind bijzondere bijstand aanvragen. Het aantal onderbewindgestelden neemt toe en daarmee de greep uit de pot van de bijzondere bijstand. Hoe krijgt u als gemeente meer inzicht en grip op deze kosten? Verdiep u tijdens dit webinar wat dossieronderzoek hierin kan betekenen.

Overzicht

Uw resultaat:

 • Handvatten voor dossieronderzoek naar de kosten van beschermingsbewind
 • Inzicht in de verschillende rollen en taken van de betrokken partijen; onderbewindgestelde, bewindvoerder en gemeente
 • Inzicht in de stappen die u kunt nemen om meer grip te krijgen op de in- door en uitstroom van beschermingsbewind
 • Inzicht in de openbare gegevens van beschermingsbewind

Voor wie

Deze webinar is geschikt voor:

 • managers
 • beleidsmedewerkers
 • senior schuldhulpverleners
 • medewerkers bijzondere bijstand

Zo ziet de bijeenkomst eruit

De sessie van 1,5 uur  vindt plaats via Zoom. Wij gebruiken de beveiligde, professionele versie. Om deel te nemen, hoeft u zelf geen account aan te maken bij Zoom maar alleen de applicatie te installeren. U deelt dus geen gegevens via Zoom. We sturen u uiterlijk 2 dagen voor de online bijeenkomst een link en zorgen voor een duidelijke instructie. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dit gaat u leren

Het aantal inwoners dat onder bewind is gesteld, blijft stijgen en daarmee stijgen ook de kosten voor bijzondere bijstand. Eenmaal onder beschermingsbewind blijft de inwoner vaak een (zeer) lange tijd gebruik maken van deze dienstverlening. De vraag of beschermingsbewind na verloop van tijd nog steeds de best mogelijke dienstverlening is, is vaak moeilijk te beantwoorden voor de gemeente. De gemeente heeft weinig invloed op de in- en uitstroom van onderbewindgestelden. Tijdens deze webinar geven we u handvatten om meer inzicht te krijgen op de in- en uitstroom van onderbewindgestelden en de kosten voor beschermingsbewind. Dit doen we aan de hand van dossieronderzoek.

 • Verschillende stappen van dossieronderzoek
 • Landelijke cijfers en verwachte ontwikkelingen in aantallen van beschermingsbewind en schuldenbewind
 • Welke rollen en taken hebben de betrokken partijen bij beschermingsbewind
 • Aanbevelingen om inzicht en grip te krijgen op de kosten voor bijzondere bijstand voor beschermingsbewind

Data & Locatie

Lesdag en datum

di 15 juni 2021
14.00 - 15.30

Locatie

Online

Trainer(s)

Deze training wordt verzorgd door:

Karin van Nuland

Beleidsadviseur armoede en schuldhulp. Hard bezig om gemeenten schuldenvrij te maken.

06 83 67 02 54

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Ook tijdens de coronaperiode kunt u bij Stimulansz terecht voor opleidingen en trainingen. Lees hier hoe Stimulansz haar trainingen organiseert op een veilige en verantwoorde manier.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Silke van Alphen helpt u graag verder.